Abeceda kaderníctva

Aký je rozdiel medzi baleážou a melírom? Čo znamenajú pojmy: bez sulfátov, bez silikónov, bez parabénov a cruelty free? S týmito a mnohými inými pojmami sa môžete stretnúť u kaderníka ale aj pri nakupovaní (nie len) vlasovej kozmetiky. 

Aby ste sa lepšie orientovali vo výbere toho najlepšieho pre vaše telo a vlasy, pripravili sme pre Vás vysvetlenie základných pojmov v kaderníctve, kozmetike a hairstylingu, ktoré by ste určite mali poznať. 

 

Antioxidanty

Poznáme ich ako chemické zlúčeniny, ktoré zabraňujú oxidácii. V praxi to znamená, že z ovzdušia a z prostredia sa do nášho tela a vlasov dostávajú zlúčeniny, ktoré poškodzujú bunky a tým pádom nám škodia. Antioxidanty y tomuto procesu zabraňujú a predlžujú tak životnosť buniek. Vo vlasových produktoch sú najpoužívanejšími antioxidantmi vitamín C, E a karotény. Existujú tiež látky, z ktorých antioxidanty vznikajú, napríklad minerály.

Pozri aj: Voľné radikály

Produkty: 

 

Balayage (balejáž)

Technika zosvetľovania vlasov, pri ktorej kaderník vybrané pramene pretiera voľnou rukou. Kaderník určuje miesto zosvetlenia nanášaním špeciálneho melírovacieho prípravku, pričom začiatok vlasov štetcom tieňuje do stratena a zosvetľuje ich ďalej v druhej tretine smerom ku koncom. Výsledkom je prirodzene vyzerajúci dlhotrvajúci efekt, ktorý ženy milujú.

Produkty: 

 

Barber

Pánsky kaderník, ktorého hlavným nástrojom je britva alebo strojček. Kaderníkovým hlavným nástrojom sú nožnice, strojčekom si iba pomáha. 

Produkty: 

 

Cruelty free 

Všetky značky, ktoré ponúkame, sú cruelty free. Znamená to, že nie sú testované na zvieratách ani samotné produkty, ani ingrediencie v nich použité. 

 

Eco friendly 

Filozofiou nášho e-shopu aj salónu je dosiahnuť čo najlepšie výsledky v starostlivosti o vlasy s čo najnižším dopadom na životné prostredie. Preto výrobky, ktoré máme v našom e-shope vyberáme aj s dôrazom na ekológiu.  Výroba produktov, ktoré Vám ponúkame je zaručene  šetrná k životnému prostrediu, produkty sú vegánske, nie sú testované  na zvieratách a sú vyrobené zo surovín, ktoré neničia našu planétu. 

 

Exfoliačný krém

Tento výrobok je neoddeliteľnou súčasťou v starostlivosti o vlasovú pokožku a vlasy. Vlasy exfoliujeme pri prvom kontakte s exfoliačným krémom aspoň prvých 5 umytí. Podľa potreby následne prechádzame do dvojtýždňového intervalu kúry. Pri riešení problémov ako sú lupiny, mastná pokožka je veľmi dôležité exfoliovať a používať vhodné prípravky. 

Pozri aj: Lupiny, Seborea

Produkty: 

 

Fúkanie vlasov

Sušenie vlasov za pomoci fénu a širokozubého hrebeňa alebo kefy. 

Produkty: 

 

Hydratácia

Proces, ktorým sa pomocou hydratačných látok naviaže voda do štruktúry vlasu, čím sa zlepšujú jeho vlastnosti a jeho odolnosť voči vonkajším vplyvom. 

Produkty: 

 

Keratín

Keratín je typ bielkoviny, z ktorej sú tvorené vlasy, chlpy a nechty. V kaderníctve sa používa na ošetrenie poškodených, suchých a krepovitých vlasov. 

Keratínové ošetrenie

Vyživujúca kúra pre suché, chemicky poškodené, jemné a lámavé vlasy. Spočíva v tepelnom zapracovaní keratínu do dĺžok vlasov za účelom zlepšenia kvality vlasu.

Vyhladenie vlasov keratínom 

Kaderník zapracuje keratín do vlasov tak, že vlasy sú po dobu troch mesiacov rovnejšie, hladšie, lesklejšie a jednoduchšie sa upravujú. 

Produkty:

 

Kondicionér

Produkt vyživujúci a upravujúci pH vlasu po použití šampónu. Kondicionér vlas uzatvára.

Produkty:

  • Kondicionéry

 

Lupiny

Odlupujúca sa pokožka hlavy.

Suché lupiny vznikajú dôsledkom pôsobenia dráždivých podnetov na pokožku hlavy. Zbavíme sa ich správnou exfoliáciou a hydratačnými zložkami v produktoch.

Mastné lupiny vznikajú nánosom nevymývateľných zložiek produktov. Pokožka je v nerovnováhe, mastnejšia. Spojením týchto častí vznikajú mastné lupiny. 

Pri voľne schnúcich vlasoch, kde voda dlho pôsobí na pokožku hlavy (nevhodné pH vody), vznikajú tiež lupiny. Pokožku hlavy je dôležité vždy po umytí osušiť! 

Správnou exfoliáciou a exfoliačným šampónom s antioxidantmi, esenciálnymi olejmi sa lupín zbavíte. 

Pozri aj: Exfoliačný krém 

Produkty: 

 

Maska na vlasy

Intenzívne ošetrenie vlasov po použití šampónu a pred použitím kondicionéru, ktorý štruktúru vlasu uzatvorí. 

Produkty: 

  • Masky na vlasy

 

Melír

Technika zosvetlenia vlasov za pomoci hrebeňa s kovovým hrotom, kde háčkujeme (vyberáme) rovnomerné pramienky, ktoré ukladáme na hliníkovú fóliu a natierame ich odfarbovacím prípravkom (melírom). Následne alobal preložíme a uzavrieme okraje, aby sa vlas neotláčal a nestrácal teplotu. 

Produkty: 

 

Ombre

Farbiaca technika, pri ktorej tmavšia farba v horizontálnej rovine prechádza nie úplne plynule do svetlejšej farby. 

 

Sombré 

Variácia ombre, pri ktorej tmavá farba prechádza jemnejšie a plynulejšie do svetlejšej farby.

Produkty:

 

Parabény

Skupina konzervantov často používaných v kozmetickom a farmaceutickom priemysle.

 

Penidlo 

Prečo šampón po nanesení na vlasy pení? Najznámejšou zložkou, ktorá sa do bežných vlasových produktov pridáva, je Sodium Laureth Sulphate (SLS). V našej kozmetike túto zložku nenájdete, nakoľko je dávno známe, že patrí medzi škodlivé chemikálie. Pridáva sa do produktov z jediného dôvodu, a to na oklamanie ľudskej mysle - bežne si totiž myslíme, že čo pení, to čistí. SLS však okrem iného dráždi kožu a sliznice, uvoľňuje toxíny a škodí tak nášmu zdraviu. Naše produkty obsahujú prírodné penidlá (napr. Cocamidopropyl betaine). 

Pozri aj: SLS

 

Permanentná farba

Ukladá sa do meduly, kortexu a kutikuly vlasu. Trvalo mení charakter jadra vlasu. Z dôvodu narušenia jadra vlasu je po vymytí vlas automaticky svetlejší a trvalo pozmenený. 

 

Demipermanentná farba 

Ukladá sa do kortexu a kutikuly vlasu. Vydrží približne 2 týždne až 3 mesiace.

 

Semipermanentná farba

Ukladá sa do kutikuly vlasu. Trvácnosť farby je preto nižšia (pár umytí až 3 mesiace).

Pozri aj: Tónovanie, Balayage, Ombre, Melír

Produkty:

 

 

Preliv

Starší názov pre tónovanie. 

Pozri aj: Tónovanie

 

Seborea

Chronické neinfekčné kožné ochorenie, ktoré je sprevádzané zvýšenou produkciou mazu, začervenaním pokožky, jej odlupovaním 

Produkty: 

 

Silikóny 

Chemické zlúčeniny odolné a stabilné voči pôsobeniu teplôt a Vo vlasovej kozmetiky silikóny chránia vlas pred vysokými teplotami, vytvárajú okolo vlasu vodeodolný film a chránia ho pred škodlivým UV žiarením. Vďaka silikónom vyzerajú vlasy lesklejšie a zdravšie. V šampónoch vďaka ich kĺzavým vlastnostiam sa šampón ľahšie dostane do štruktúry vlasu. V kondicionéroch pôsobia proti zacuchávaniu vlasov. Udržujú celistvosť vlasov.

 

SLS 

Najznámejším penidlom, ktoré sa do bežných šampónov pridáva, je Sodium Laureth Sulphate. Patrí medzi škodlivé chemikálie, napriek tomu sa vyskytuje v mnohých kozmetických prípravkoch. SLS okrem iného dráždi kožu a sliznice, uvoľňuje toxíny a škodí tak nášmu zdraviu. Naše produkty obsahujú len prírodné penidlá (napr. Cocamidopropyl betaine). 

Pozri aj: Penidlo

 

Strih vlasov

Úprava vlasov nožnicami do požadovaného tvaru, ktorý zvýrazní, čo je pekné, alebo zakryje nedokonalosti. Je dôležité prispôsobiť strih k výzoru a osobnosti zákazníka. 

 

Sulfáty 

Sulfáty sú chemické zlúčeniny odvodené od kyseliny sírovej. Patria medzi ne penidlá bežne používané v kozmetických výrobkoch. Sulfáty majú významný vplyv na klímu, zvyšujú kyslosť prostredia a spôsobujú kyslé dažde.

Pozri aj: Penidlo, SLS 

 

Sušenie vlasov 

Prirodzený proces schnutia vlasov na vzduchu alebo s pomocou fénu. 

Produkty: 

 

Šampón

Keby sme sa bavili o jedinom produkte, ktorý používa pre svoje vlasy naozaj každý, bol by to šampón. Preto je najdôležitejšou zložkou starostlivosti o vlasy. Nielen, že ich zbavuje nečistôt, ale ak má správne zloženie, dokáže vlasy aj krásne a kvalitne vyživiť. 

Pozri aj: Penidlo, SLS 

Produkty: 

 

Tónovanie

Metóda farbenia vlasov, pri ktorej kaderník nanesie farbu do celých dĺžok alebo len do časti vlasov za účelom dosiahnutia požadovaného odtieňa alebo potlačenia nežiaduceho pigmentu. Môže vydržať približne niekoľko umytí až 3 mesiace v závislosti od stavu vlasu, technologickej zručnosti kaderníka a vonkajších vplyvov.

Produkty: 

 

Voľné radikály 

Malé reaktívne častice, ktoré vznikajú pri oxidácii produktov a môžu poškodiť dôležité štruktúry nášho organizmu. Vznikajú pri rôznych metabolických procesoch nesprávnou životosprávou a vplyvom vonkajších faktorov. Ich účinok vieme čiastočne zastaviť pôsobením antioxidantov, ako sú vitamín C, E a karotény alebo ich prekurzormi.

Pozri aj: Antioxidanty

Produkty: 

 

Vypadávanie vlasov 

Zdravá miera vypadávania vlasov je 150 vlasov denne. Ak dôjde k masívnejšiemu vypadávaniu vlasov, jedná sa o seriózny problém, ktorý je nutné a možné riešiť. 

Príčiny vypadávania vlasov: 

  • Stres
  • Nedostatok spánku 
  • Nesprávna strava (nedostatok metionínu) a životospráva 
  • Nevhodné vlasové prípravky (nevhodné silikóny a minerálne oleje, chemické penidlá v kozmetických prípravkoch)
  • Genetická výbava (dá sa výrazne korigovať)

Čím to môžeme zlepšiť? Opakom týchto návykov. 

Správna životospráva a dostatok spánku a pokoj sú kľúčovým faktorom pre rast vlasov. Podporiť môžeme rast a silu vlasov používaním vhodných vlasových prípravkov, ktoré je nutné používať podľa inštrukcií kaderníka. Na trhu je nespočetné množstvo prípravkov, ktoré sú zamerané proti vypadávaniu vlasov. Žiaľ, iba malé percento z nich je naozaj kvalitných a vhodných na riešenie tohto problému.

Produkty: